Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
Детето тръгва на училище. Ами сега?
Първият учебен ден на бъдещия първокласник със сигурност вълнува далеч по-силно родителите, отколкото самото дете. Малчуганът разбира по-осезаемо промяната едва когато започнат самите занимания. Безметежната и весела детска градина със сигурност няма много общо със строгия училищен режим. Ето как да улесните адаптирането на детето.

Децата са различни

Помнете това и си го повтаряйте като мантра всеки път, когато опитате да го сравнявате с друго дете на същата възраст. Някои малчугани са „подготвени" още от детската градина за училището и при тях адаптацията става много бързо и лесно, без да се налага родителите да помагат с каквото и да е. Други изживяват трудно този момент и упорито не искат да пораснат. Ако вашето дете е от втория тип, не го насилвайте, не му давайте за пример неговото съседче или съученик, а и вие не правете сравнения. Според италиански психолози, по-правилният подход е да му подадете ръка и да му помогнете да преодолее стреса, защото за него това е своеобразен стрес. Окуражавайте го, разговаряйте, проявявайте интерес към неговото ежедневие в училище, не отказвайте помощ, радвайте се заедно с него на първите му, макар и много малки успехи. Това ще даде необходимата сила и смелост на първокласника да се настрои към учебния процес, а не да го приема като вражеска територия.

„Не“ на страха!

Една от най-честите грешки на родителите е да създадат ореол на училището като място със строга дисциплина, наказания, отговорности, задачи, предупреждават италианските специалисти. Не че всичко това не отговаря на истината. Но ако предварително бъде създадена такава представа, фантазията на детето, което реално не знае точно какво да очаква, ще я развие и натовари допълнително с негативни емоции, и така то ще тръгне на училище със страх от неизвестното. Задачата на родителите е да говорят за училището като за нещо много хубаво и приятно, което предстои да се случи. Това, разбира се, не означава, че трябва да неглижират реда и отговорностите. Родителите могат да обяснят на децата, че в училище те ще получат различни знания, които ще им помогнат да разбират света по-добре, ще научат много интересни неща - например за планетите и животните, ще срещнат нови приятели и, разбира се, ще могат да играят на двора в междучасията. Но в училището има ред, който трябва да се спазва, и те са тези, които трябва да обяснят какви са правилата и защо се налага да се спазват.

Научете го да уважава учителя!

Още от самото начало детето трябва да знае, че учителят е човекът, който трябва много да уважава и да слуша. Родителите са хората, които трябва да внушат това още преди първия учебен звънец. Така то ще възприеме учителят като авторитет. Защо е важно? Проблемите с дисциплината не са единственият проблем.

Ако детето не приема учителят като авторитет, обучението му ще върви доста по-трудно, то ще подлага на съмнение задачите, ще прави каквото то самото реши за редно. Малчуганът трябва да знае, че класният ръководител е човекът, който ще му помогне, обясни, изслуша. То трябва да се научи да му се доверява, за да има по-добро взаимодействие между тях. Дори да имате забележки към начина на преподаване или отношението му конкретно към вашето дете, по-добре не коментирайте това пред първокласника, а направете среща с учителя и изяснете нещата.

Детската стая

Сега е моментът да я промените, за да се почувства детето пораснало. В случая не става дума за тотален ремонт на неговата стая (или кът, ако жилището е по-малко), а за реорганизация и дребни промени. Обособяването на място за учене, учебници и писане на домашните е задължително. Организирайте това място интересно -поставете например глобус (рано или късно ще потрябва).

Прибирането на играчките в кашони на тавана или изхвърлянето им е една от най-сериозните грешки, които правят повечето родители, смятат психолозите. Този акт в очите на детето изглежда като заплаха, която го кара да започне да възприема училището като нещо неприятно, отнемащо му от игрите. В същото време се нарушава доверието, което то има към своите родители. Другата крайност - да оставите всички играчки, също не е полезна, тъй като стимулира към несериозност и разконцентрира детето по време на учене. Най-добре е заедно с него да изготвите план как трябва да изглежда вече неговата стая, след което да направите подбор на играчките. „Бебешките" подарете на негово по-малко приятелче, а тези за по-големи оставете. Когато малчуганът е участник в процеса на изчистване на стаята от ненужното, раздялата с играчките става по-лека. 

 
< Предишна   Следваща >