Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
Как да сме по-спокойни майки

Бъдете себе си

Голяма част от стреса и нервността, които съпътстват родителството, са заради опитите ни да се впишем в невъзможно високи стандарти. Жените традиционно смятат, че никога не са достатъчно добри в отглеждането на рожбите си, а за това най-много допринася навикът им да се сравняват с другите майки. И тази яростна конкуренция е на всички нива - от приготвянето на най-вкусното и здравословно ястие до мотивирането на детето да постига върхови постижения. 

Само че докато правим сравнението, невинаги разбираме, че съизмерваме личния си живот с нечие публично проявление, а това определено може да ни подведе. В крайна сметка, за да сме добри майки, е достатъчно да бъдем най-добрата версия на самите себе си и да дадем този пример на децата си.

Въведете един неработен ден седмично

Все по-разпространеното въвеждане на гъвкаво работно време и съвременните технологии дават възможност на мнозина да работят по всяко време и от всяко място. Ето защо е добре сами да си определите един ден от седмицата (например неделя) задължително за почивен и да си създадете радост, прекарвайки го в приятни занимания със семейството си. Разберете се с домашните си този ден никой от вас да не проверява служебната си поща, а що се отнася до домакинската работа - организирайте се така, че да я свършите предния ден, например. Ако спрямо сегашния ви работен график, един цял почивен ден е прекалено голяма промяна - нека е поне една почивна вечер или следобед.

Прекарвайте време в самота

Всяка майка трябва да се научи да заделя в графика си, особено ако е много натоварен, малко време за себе си - просто да се разходи или да почете... Непрекъснатото напрежение около децата - от ревящото бебе през ученика, на когото трябва да се помогне с домашните, до споровете с гневния тийнейджър - това са все шумове, от които е добре майките да си дават редовна почивка. От една страна, за да презаредят физически, психически и емоционално, а от друга, за да се откъснат от типичната женска склонност да се раздават на околните. Според специалистите нито една от нас не може да понесе да се жертва непрекъснато за някого, дори и за собствените си деца.

Разпределете част от задачите

Това, че едно нещо трябва да бъде свършено, не означава непременно, че вие трябва да го свършите. Ако имате възможност да наемете човек да ви помага за домакинството -добре, но ако не можете да си го позволите, то е разумно да прехвърлите част от задълженията си на децата. Например, най-голямото дете може да помага на по-малките с домашните. А що се отнася до почистването - вършете го всички заедно. Можете да направите следното: да съберете всички членове на семейството, да им обясните какво трябва да се върши, да разпределите задачите и да им отмерите десет минути, в които да работят по тях. Ще се изненадате колко много неща могат да бъдат изпълнени само за тези няколко минути.

Започнете отново да излизате по женски

Това е един от най-бързите начини да върнете усмивката на лицето си. Често пренебрегваме собствената си нужда от общуване заради грижите за децата, но това е грешка, тъй като приятелството е един от най-големите извори на радост. Любимите ни хора ни дават едновременно подкрепа и възможност да разтоварим грижите си в разговор с тях.

„Не" на бъркотията

Да се поддържа ред у дома е едно от най-големите предизвикателства за всяка майка и определено бъркотията е от най-големите пречки пред женското щастие. Поработете за създаване на твърди навици. Когато изхвърлянето на непотребните неща и подреждането на нужните стане рутина за вас, ще ви се стори много лесно да поддържате ред у дома. Например, задължително изхвърляйте книжа, които няма да ви трябват повече, създайте си лесна, но ефикасна система за съхраняване на известията за сметки, квитанции и важни документи. Изисквайте и от всички останали членове на семейството да дадат своя принос в поддържането на подредеността - да си поставят връхните дрехи на предвидените за това закачалки, да прибират обувките си, да не си хвърлят чантите, раниците и ключовете навсякъде и т.н.

Споделете страстта си с децата

Вълнувате се и се интересувате от всички хобита на вашите мъници, нали? Но хрумвало ли ви е да ги направите съпричастни и на нещата, които са любими за вас?! Като правите заедно с децата си това, което наистина ви харесва, най-вероятно ще заразите и тях с радостта си или поне ще им дадете пример за това колко красиво и важно е щастието. Така че, ако обичате да слушате музика, направете го с децата, ако се увличате да рисувате, дайте и на тях четки и боички...

Имайте час по „всеобщо мързелуване"

Да забавите ритъма с най-близките си е една от тайните на семейното щастие. Вечното напрежение и бързане не са най-добрата среда, в която да вирее радостта от майчинството. Така че насрочете час за „всеобщо мързелуване" - правете каквото ви е любимо заедно с децата и партньора ви, или пък не вършете нищо специално, просто си поговорете или дори си помълчете, важното е да прекарате приятни и спокойни мигове заедно.

 
< Предишна   Следваща >