Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
Нашите малки инциденти от ежедневието … Без паника!

Падане, удар, нараняване...

Всяка година домашните инциденти изпращат в спешните отделения на болниците милиони хора по света. Но повечето от тези злополуки могат да бъдат избегнати.

„Как се случи?" - това е най-честият въпрос в спешните отделения. При повечето инциденти причината е непохватност, незнание, пропуск, разсеяност. 

Разбира се, човек не може всичко да предвиди, но много злополуки наистина биха могли да бъдат избегнати или пък последствията им намалени, ако следваме някои лесни съвети и усвоим съвсем простички рефлекси.

Сбъркали сте приема на медикаменти

При дълго лечение на хронично заболяване, както и при някое временно неразположение, се случва да забравим, че вече сме пили лекарството и да го вземем отново и така да го предозираме. Случва се също да го пропуснем.

ПРАВИЛНАТА РЕАКЦИЯ Пропуснали сте да вземете лекарство? Няма нищо сериозно, стига да не компенсирате с двойна доза при следващото взимане, особено ако са срещу високо кръвно, антикоагуланти или антидепресанти. Що се касае до противозачатъчното хапче, ако са минали под 12 часа от пропуска ви, вземете го веднага щом се сетите и продължете нормално. При положение че са минали над 12 часа, рискувате да не сте предпазени в случай на сексуален контакт. Можете да се обърнете към спешната контрацепция - медикаментите се продават без рецепта. През следващите седем дни ползвайте презерватив заедно с хапчето, което продължавате да взимате нормално.

Взели сте двойна доза? Консултирайте се с лекаря си.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ? Не се мъчете да провокирате повръщане, пиенето на прясно мляко или друга пречистваща субстанция също няма ефект. Лекарството преминава в кръвта 30 минути след приема му.

ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТОВА ДА СЕ ПОВТОРИ Ако провеждате дългосрочно лечение, кутийката за лекарства ще ви помогне. Ако взимате противозачатъчни, алармата на телефона ще ви подсеща.

Порязали сте се

Инцидентите в кухнята са най-честите.

ПРАВИЛНАТА РЕАКЦИЯ Седнете или легнете за кратко, ако се налага и ако има кой да се погрижи за раната ви. Ако сте сами вкъщи, приседнете и натиснете за няколко минути раната (с чист пръст или с чисто парче плат), за да спрете кървенето, после дезинфекцирайте с антисептик. Зачервяването може да издава началото на инфекция. Проверете в здравния си паспорт кога е била ваксината ви срещу тетанус. Обадете се на джипито си, може да се наложи спешна инжекция. Ако сте порязали пръста си, натиснете върху раната, за да спрете кървенето. Ако сте отрязали парче плът и се налага пришиване, запазете го в найлонов плик, който съхранявайте в лед или във фризера. Обадете се на 112.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ? Не взимайте антибиотици без лекарско предписание. Не бива също да пренебрегвате рана на ръката: консултацията с лекар е необходима. Никога не натискайте раната с хартиена кърпичка или с памук, тъй като хартиените или памучните нишки ще се разпилеят по цялата лезия и ще я дразнят още повече.

ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТОВА ДА СЕ ПОВТОРИ Не използвайте опасни уреди и не сваляйте предпазните капаци на миксерите и другите кухненски уреди за разбиване

Изпръскали сте се с препарат за отпушване на канали

ПРАВИЛНАТА РЕАКЦИЯ Химическите и термичните изгаряния се третират по един и същи начин. Не пипайте очите си, лезията трябва да се покрие с компрес със студена вода за десет минути. Ако е засегната ръката, направо я поставете под течаща вода. Ако изгарянето е много сериозно, веднага се обадете на 112. И дръжте върху раната компрес със студена вода, докато чакате помощ.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ? Не слагайте върху пострадалото място продукти от типа на маслото, зехтина и др. Това няма да помогне по никакъв начин.

ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТОВА ДА СЕ ПОВТОРИ Повечето от тези препарати са опасни: бъдете много внимателни, когато ги използвате. И при всички положения ги дръжте далеч от обхвата на деца.

Навехнали сте си глезена по стълбите

Внимавайте: основната причина за тези инциденти са есемесите, които изпращаме в движение. Това е много опасна мания, тъй като бдителността ни в такъв момент е нулева.

ПРАВИЛНАТА РЕАКЦИЯ Ако не можете да направите няколко крачки с болезнения крак, значи се налага рентгенова снимка. Тя е необходима и ако глезенът ви отече много, ако сте под 18 години или над 55. Докато чакате помощ, ако имате възможност, наложете мястото с лед за десетина минути. Ако не сте за спешна помощ, тогава налагайте подутото място четири пъти дневно с лед, поставен в найлонов плик или увит в чист парцал. Вдигайте високо крака си, за да избегнете отока. И се консултирайте с лекар!

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ? Не натискайте болното място.

ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТОВА ДА СЕ ПОВТОРИ Внимавайте къде стъпвате. Никой есемес не е чак толкова спешен, че да отговаряте в движение. Или ако се налага да го

Изгорили сте се на барбекюто

Без да искате сте го обърнали и пламъците или горещите въглени са се стоварили върху ръцете ви.

ПРАВИЛНАТА РЕАКЦИЯ В случай на изгаряне охладете лезията със студена вода. И се консултирайте с лекар.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ? Ако дрехите ви се подпалят, не тичайте, а се въргаляйте по земята.

ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТОВА ДА СЕ ПОВТОРИ Носете престилка от плат (не синтетична), проверете колко стабилно е поставено барбекюто, което трябва да е на завет от вятъра, и никога не използвайте бензин или газ за запалването му. Работете с щипци или метална лопатка с дълга дръжка. Дръжте далеч децата.

Сецнали сте се, вдигайки тежест

ПРАВИЛНАТА РЕАКЦИЯ Често приемът на аналгетици и пазене от вдигане на тежко са достатъчни, за да се оправите. Ще почувствате подобрението в следващите 72 часа. Ако обаче имате болки в слабините или в седалището, получили сте парализа или пък усещате мравучкане в краката, веднага се консултирайте с лекар.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ? Не оставайте задълго и изцяло неподвижни. Движението помага да се излекувате по-бързо. Затова станете и ходете, без да носите тежко.

ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТОВА ДА СЕ ПОВТОРИ Когато вдигате тежък предмет, приклекнете, а не се навеждайте, и го вдигнете постепенно, като изтласкате нагоре тежестта с крака и държите гърба изправен.

 
< Предишна   Следваща >