Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
Да се отървем от вредното и ненужното!

Трудно ни е да се разделяме със старите си вещи - казваме си: ами ако ми потрябва? Според едно американско проучване хората не използват 80% от това, което съхраняват, и носят само 20% от дрехите, скътани из гардеробите. Хубаво е да се отървем от ненужните неща, но всъщност и най-необходимите могат да превърнат дома ни в склад. За да избегнем това, е добре да използваме пространството правилно:

* добре е да прегледате вещите - ако нещо не е използвано година, просто го хвърлете или му намерете нов собственик, който има нужда от него

* принципно не отделяйте много място за съхраняване на вещи - това ще ви помогне много по-лесно да избирате какво наистина има нужда да бъде пазено

* ако досега не сте правили това, имайте го предвид: като се сдобивате с нова вещ, махайте две от старите - не се страхувайте, че така ще останете без вещи, защото те се трупат доста бързо

* ако забелязвате, че все повече дрехи остават извън гардероба и шкафовете, значи сте прекалили. Когато си купувате нещо ново, давайте нещо от старото на близък или за благотворителност, а ако е много старо, го превърнете в парцали.

Във всеки дом има неща, които могат да навредят на здравословното ни състояние. Хубаво е поне веднъж в годината да правим чистка и да ги изхвърляме:

* добре е да прегледате лекарствата си: при 65% от хората се случва да приемат лекарства с изтекъл срок на годност.

* Хората, които използват почистващи и полиращи средства във вид на спрей, се оплакват с около 50% по-често от симптоми на астма - твърди Испанският център за изследвания в областта на епидемиологията. За предпочитане е да ползвате течни препарати.

* ако през това влажно лято сте зарязали пердетата и не сте ги прали, защото все сте чакали по-сухо и слънчево време, не пропускайте да го свършите сега. Защото те са като магнит за прахоляка, който пък е причина за хрема, сърбежи и сълзящи очи, например при 45 млн души, страдащи от алергия.

* ако във фризера ви са останали замразени продукти още от миналата есен, прегледайте ги, защото има такива, които не трябва да се съхраняват по-дълго от година - например месото. Всъщност в някои случаи дори след половингодишен престой вкусът и консистенцията им се променят.

ХИТРИНКИ

• Лесно можете да отстраните залепените върху нови чаши и чинии етикети, като ги понагреете със сешоар.

• Ако искате да използвате стъкления буркан за нещо друго, но миризмата от предишния продукт не се маха, измийте го с топла вода с размита в нея горчица.

• Старите дамски чорапи са прекрасно средство за почистване на декоративни свещи.

•  Можете да не се притеснявате, че по-крехки те стъклени чаши ще се счупят в миялната машина: просто ги закрепете на решетката с помощта на тънко ластиче.

• Старата електрическа четка за зъби е удобно средство за почистване на фуги.

• Можете да се отървете от неприятните налепи по стъкла и огледала, като ги намажете с майонеза, оставите я да престои 2-3 минути и после я съберете с еластична шпатулка.

 
< Предишна   Следваща >