Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
Подгответе косата си за сезонните промени
Сезонните промени почти винаги включват различни дисбаланси - както психически (денят започва да се скъсява, а светлината постепенно намалява), така и физически. Един от големите физически проблеми е свързан с косата. Косъмът по принцип е много чувствителен към сезонните промени и реагира остро, губейки естествената си красота. От другата страна стоят и утежняващите „спомени" от лятото (прякото въздействие на силните слънчеви лъчи, морската вода, хлорираните басейни, сухият въздух...). Всичко това прави косата чуплива, залиняла и най-лошото - падаща. Косопадът е един от сериозните проблеми както през пролетта, така и през есента.

Как да си помогнете сами

Със сигурност може да го направите, но важното е да знаете как и с какво. Промяната в хранителните навици не е достатъчна. Но е задължителна. Есента е богата на плодове и зеленчуци, които са особено полезни за косата, така че е добре да ги включите в менюто си. Задължително добавете моркови, броколи, спанак, домати и просо, тъй като те съдържат особено ценни за косъма елементи. Сушените плодове и ядките пък дават необходимите за здравия й вид минерали. Според италиански учени дори 3-4 лешника дневно са в състояние да подобрят видимо състоянието на косата, стига да се хапват наистина ежедневно и за поне месец. Есента е периодът, когато в менюто се въвеждат повече протеини (хладното време го провокира). Нека по-голямата част от тях бъдат бобови растения, тъй като те са по-полезни за косата от месото. И не пропускайте да пиете вода, много вода - поне 2 литра на ден. Част от течностите може да замените със зелен чай или билкови отвари.

Подходящата козметика

Когато миете косата, задължително добавяйте други поддържащи продукти. Маските за коса например имат укрепващо действие. Заложете на неагресивни балсами, които съдържат повече екстракти с органичен произход. В допълнение към тях правете и домашно приготвени маски - например жълтък и 1 с. л. масло от пшеничен зародиш или зехтин. Полезно е също така да втривате отвара или сок от коприва в корените, но не в прекалени количества, а само няколко капки. Копривата има антисеборейно и освежаващо действие, тъй като е богата на желязо и цинк. По принцип цинкът е микроелемент, който е от съществено значение за косата, кожата и ноктите.

Бихте могли да замените в този период обичайната козметика с такава, която съдържа цинк или да го приемате като хранителна добавка. Той действа срещу свободните радикали, регулира производството на себум и се справя с проблеми като пърхот и сух скалп. Друг важен елемент е силицият, който пък може да си доставите чрез храната - с повече зеле, броколи, плодове и бобови растения.

Не правете това!

Не разресвайте косата си още мокра, тъй като така ще я накъсате още повече.

Докато все още е топло, я оставяйте да съхне сама, а не я сушете със сешоар. А ако ви се налага да го използвате, то нека да е с най-ниската възможна температура/степен.

Цигарите и алкохолът също влияят на косата. По възможност се откажете от тях или ги намалете максимално. 

 
Следваща >