Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
Правилното поведение … или отстоявай себе си

Реагирайте разумно

Пост, към който се стремите, се освобождава? Не говорете наляво и надясно, че той е точно за вас -прекалената ви сигурност може да предизвика съпротива. По-добре просто кандидатствайте по правилата.

Ако захващате собствен бизнес, скромността ще ви направи по-добра услуга от самохвалството. Не се смущавайте да кажете, че едва започвате и имате нужда от помощ.

Наложете се

Тази вечер с вашия приятел ще вечеряте в ресторант. Както обикновено, сервитьорът ще реши на коя маса да ви сложи. Опитът показва, че тези, които пристигат по-рано, винаги получават по-лошите места, за да останат хубавите за по-късните посетители и така те няма да бъдат отблъснати към друг ресторант.

Но вие можете да промените това! Харесайте си някоя маса и кажете на сервитьора, че избирате нея. Ако не я получите, напуснете ресторанта. Ще се почувствате добре.

Намерете ключовата дума

Всяка жена днес прави куп разнопосочни неща - работи по важни проекти, къпе деца, пазарува, готви, излиза с приятелки... Между тези дейности трябва да има връзка, за да не ви затрупат. Психолозите съветват това да бъде една ключова дума или фраза, която ви характеризира - например „напредък", „хармония", „съчетаване с другите"... Когато намерите думата, която отговаря най-добре на живота ви, ще се чувствате на мястото си, каквото и да правите.

Създайте дисциплина

Синът ви играе на компютърни игри, вместо да си пише домашните? Психолозите твърдят, че без дисциплина няма нито сигурност, нито нормални връзки. Вашата роля в случая е да потиснете яда си и спокойно да припомните правилата. Поговорете с детето, разпитайте го за училищните му задължения и му кажете: „Ето, вече си почина, сега - на работа." Предвидете един по-сериозен разговор за друг път, за да не се стигне до рецидиви.

Спазвайте йерархията

Някои хора си мислят, че в рамките на едно предприятие могат небрежно да се обръщат към всеки. Това поведение е неправилно. Ако кажете на шефа си „Трябва да организираме заседание", той може веднага да ви сложи на мястото ви, без дори да разберете защо. Идеите се прокарват най-добре, когато звучат като предложение, а не заповедно. Колкото повече спазвате йерархията, толкова повече респект ще имат и другите към вас. Така ще се чувствате на легитимното си място.

Рискувайте

Работили сте години като търговски представител, но имате отдавашно желание да станете юрист? Направете го - когато човек се осмелява да реализира стремежите си, съдбата става негов съюзник. Дайте предимство на своите ценности в живота, образовайте се, инвестирайте в себе си и важните срещи ще дойдат в подходящия момент. Ще намерите мястото си с чувството, че то винаги ви е чакало. 

 
< Предишна   Следваща >