Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
Рискови фактора за отоците по краката

Проблеми с бъбреците

Торбичките под очите и подпухналото лице са  индикация за възможни нарушения в работата на бъбреците. На ден здравият човек се нуждае от около 2 литра течности. В процеса на обмяна на веществата в организма се образуват още около 400 мл вода. Цялото това количество се обработва от бъбреците. Много са възможните причини за проблеми в работата им: наличие на песъчинки, прекаляване със строги диети, прекарани инфекциозни заболявания и др.

Какво да се направи?

Незабавно се обърнете към нефролог или уролог, който ще ви назначи необходимите изследвания и терапия. Спазвайте и диета с редуциране на солта, която „задържа" водата в организма. Не натоварвайте бъбреците с много течности вечер и се пазете от простуда.

Проблеми с вените

Натежалите и подути крака вечер са един от основните симптоми за нарушено кръвобращение в крайниците. Ако кръвта се задържа във вените, излишъкът от течности просмуква през съдовите стени и попада в тъканите, основно отичат стъпалата и каката до коленете. Най-често се случва, ако работите прави или седнали цял ден, в неправилна поза и неудобни обувки. Други рискови фактори са навикът постоянно да си кръстосвате краката, обездвижването като начин на живот.

Какво да се направи?

При силно отекли крака спешно посетете лекаря си, може да се касае за варикозна болест вените. Ако работите седнали, правете паузи за раздвижване по 5 минути на всеки час - станете, разходете се, сменете асансьора със стълби. Движението ще засили кръвообращението в крайниците. Започнете поне леки тренировки два-три пъти в седмицата.

Въздействие на вредни вещества

Задържането на течности е естествена реакция на организма срещу действието на различни токсични вещества - от някои съставки в лекарствата до вредните газове в атмосферата. Целта е опасните съединения да се разтворят в течността и да се изведат извън тялото, колкото се може по-бързо.

Прекаляването с алкохол предизвиква обезводняване на тялото, което от своя страна започва да се запасява с течности, като ги задържа.

Какво да се направи?

Водете здравословен начин на живот - това е единственият успешен подход към обезвреждане на вредните вещества, които ни атакуват в съвременния свят.

Алергия

При алергична реакция организмът произвежда хистамин, който повишава пропускливостта на стените на капилярите и течностите проникват в околните тъкани. По правило отокът е местна реакция, появява се там, където е попаднало веществото, предизвикало алергия. Най-опасни са отоците по слизестата тъкан на дихателните пътища, защото такъв алергичен отговор може да доведе до задушаване (например след ужилване от оса, попаднала в устата).

Какво да се направи?

Локалните антихистаминови препарати за мазане могат да помогнат при алергичен оток на поразеното място. При силна алергична реакция незабавно потърсете спешна медицинска помощ, защото отокът може да застраши живота.

Бременност

Отоците са чест симптом на различни неразположения по време на износване на бебето. При бременност се натоварват допълнително бъбреците, нарушава се водно-солевият баланс поради хормоналните промени, задържат се течности в различни тъкани, забавя се кръвотокът поради нарастване на матката, която започва да притиска вените и лимфните съдове.

Какво да се направи?

Редовни консултации с лекаря, който наблюдава бременността - той ще назначи каквото трябва. Профилактичните всекидневни разходки и пълноценният отдих също помагат да се избегне или поне намали нежелания ефект.

Травма или възпаление

Отокът се появява на поразеното място при изкълчване, разтежение, навяхване - събира се течност поради засегната тъкан или лимфен съд от получената травма. При някои възпалителни заболявания като ревматизъм, артрит също се наблюдава подобна картина.

Какво да се направи?

Потърсете лекар, независимо дали се дължи на травма или възпаление. Като първа помощ може да сложите лед на мястото на отока и да повдигнете крака, за да улесните кръвотока.

Заболяване на черния дроб

Бледото и подпухнало лице сутрин може да е сигнал за чернодробен проблем. Друг тревожен симптом е, когато след натиск с пръст върху отеклото място отпечатъкът не изчезва веднага, а се задържа няколко минути. Неправилното функциониране на черния дроб нарушава водно-солевия баланс на организма, което предизвиква задържане на течностите и появата на отоци.

Какво да се направи?

Незабавно се консултирайте с гастроен-теролог/хепатолог. Проблемът е сериозен и изисква своевременно и адекватно лечение.

Болест на сърцето

Появата на симетрични отоци около пищялите на двата крака вечер, които сутрин изчезват, навеждат на мисълта за проблеми със сърцето. Причината е недостатъчното кръвообращение (както при венозния оток), но тук мащабите са по-големи. Други белези за сърдечно заболяване са задух, посинели устни и пръсти, надути вени на шията.

Какво да се направи?

Спешно се обърнете към кардиолог. Навременната помощ може не само да ви отърве от отоците, но и да удължи живота ви - сърдечните заболявания са сериозни и опасни, необходими са точна терапия и постоянен контрол. 

 
< Предишна   Следваща >