Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
И таткото е грижовен родител

Искате таткото да взима повече участие във възпитанието на детето, но се страхувате да му го поверите? Напразно. Оказва се, че татковците са не по-малко способни от майките да се справят с тази нелека задача. Вижте – фактите говорят сами за себе си.

Откак се увеличиха случаите, в които мъжете се осмеляват да възпитават децата си самостоятелно и се оказа, че се справят не по-зле от жените, този феномен привлече вниманието на учените - от медиците до психолозите. Резултатите от наблюденията и проучванията са впечатляващи и е възможно да успокоят много майки и да ги накарат да прехвърлят част от грижата за децата към татковците.

Традиционно винаги се е смятало, че именно жените са биологично създадени за това да бъдат родители. Татковците се обучават, постепенно се включват във възпитанието и грижата за детето. И най-често това се случва, когато детето започва осъзнато да възприема заобикалящите го хора. На практика тази теория изглежда така: татковците смятат, че бебето е толкова крехко и малко, че преди да започнат да общуват с него, трябва да изчакат да поотрасне и поне да проговори. А дотогава главната роля е на мама.

Но в резултат на най-нови изследвания става ясно, че биологично мъжете са доста по-добре подготвени да изпълняват родителски ангажименти, отколкото се смяташе досега. И за това има простичко обяснение: когато наближи раждането на детето, а и малко след него, при бащите намалява нивото на мъжкия хормон тестостерон, за сметка на което се увеличава нивото на естрогена и пролактина, които обикновено се асоциират с женския организъм. Всъщност именно пролактинът помага на изработването на кърма, а при животните стимулира някои типове майчинско поведение, като построяването на гнездото. Но да се върнем към мъжете. Оказва се, че бащите с по-високо ниво на пролактин са по-възприемчиви към плача на детето, а бащите с ниско ниво на тестостерон откликват с повече готовност. Има значение и опитът: който става баща за втори път, има по-високо ниво на пролактин и по-ниско - на тестостерон.

Учените изучавали главния мозък при двамата родители в една семейна двойка в продължение на 3-4 месеца след раждането на децата им и с помощта на магнитно-резонансна томография оценявали реакциите им на плача на детето. Станало ясно, че и при майките, и при татковците активността на мозъка е удивително подобна на активността на болни, страдащи от натрапчива невроза. Може би именно затова родителите непрекъснато изпитват потребност да надничат в леглото на новороденото, за да се убедят, че всичко е наред. През първите месеци по-силна активност на мозъка се проявява при майките, но към 3-4-я месец бащите ги догонват. Наблюдението установило, че и майките, и бащите реагират по-чувствително на плача на собственото си дете, в сравнение с плача на други деца.

Не се страхувайте да поверите хлапето, дори и като е съвсем малко, на баща му - той ще се справи! Ако на вас майчинският инстинкт ви помага да разберете какво трябва да правите, то на мъжете им помага... бащинският инстинкт. На физиологично ниво интуицията се включва при мъжете в точния момент. По природа мъжете не са склонни към паника, а към взимане на решения. Така че нито изненадващата нужда от смяна на пелената, нито непрекъснатите разнородни въпроси на децата ще докарат таткото до ступор.

Татковците безпроблемно могат да се включат и в заниманията на детето с четене и писане, в подготовката на домашните, когато тръгнат на училище. Според последните проучвания татковците всъщност могат да играят много по-значима роля в развитието на речта на децата, отколкото се смяташе доскоро. Ето какви са резултатите от доста показателен експеримент: децата, чиито бащи разговарят по-често с тях, когато са на около 2-годишна възраст, демонстрират по-добри езикови показатели след година. Те имат по-богат езиков запас от връстниците си, речта им е по-правилна, общуването им - свободно и разкрепостено. При това речникът на майките не оказва значимо влияние на резултата.

Изводите? Дори и таткото да не е във възторг от идеята да разказва на детето приказки на заспиване, не е лошо да положите малко усилия за организиране на диалози между таткото и детето. Те могат да бъдат под най-различна форма: от измисляне на истории до съвместни посещения на кино и театър и обсъждане на видяното, както и най-обикновено вечерно бъбрене в леглото за случилото се през деня. А така, току-виж, се стигнало и до уроците по трудните за вас предмети, където таткото може да е особено полезен на детето.

Много учени са заинтригувани от факта, че татковците имат свой стил на възпитание, различен от този на майките. Ако на мама й харесва да утешава и успокоява децата, то таткото предпочита да ги възбужда и стимулира. Техният любим начин за прекарване на времето с децата са шумните игри, като всъщност татковците са способни да предизвикват децата да рискуват - например да се качат до върха на катерушката. Жените, по правило, смятат за основна своя задача защитата и подкрепата на детето. А татковците умеят много добре да съдействат за развитието на усещането за независимост при децата и да им предоставят свобода на действие.

Вече убедихте ли се, че най-добрият партньор на децата на детската площадка е именно таткото? За децата е много по-полезно да усещат подкрепата на баща си, когато се катерят по шведска стена, проверяват устойчивостта на люлката и възможностите на вестибуларния апарат - все неща, които детето би се притеснявало да рискува да направи само. И не се страхувайте - всичко ще е наред. Ако сте забравили защо, прочетете още веднъж за бащинския инстинкт. 

 
Следваща >