Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
Цитрусови дръвчета в саксия

Цветчетата им ухаят приятно, а зелените им листа и плодовете им в свежи тоналности ги превръщат в красива украса на дома.

Много са цитрусовите дръвчета, които човек може да отглежда вкъщи: мандарина, лимон, портокал... Разбира се, те няма да изобилстват от плодове, за да си правите ежедневно прясно изцеден сок. Но пък красивите дръвчета ви гарантират вълшебно ухание и цветове, както през зимата вкъщи, така и през лятото на двора или на балкона.

В някои от цветарските магазини продават малките цитрусови дръвчета, засадени в саксия. Размерът им варира от 50 см до 1 м. Цъфтят и дават плодове през цялата зима, а някои и през цялата година като целогодишния лимон например. След като купите дръвчето, не бързайте да го присаждате, а изчакайте поне няколко месеца, докато се адаптира към условията във вашия дом. Никога не оставяйте след поливане да престоява вода в подложката под саксията. Ако температурата не е под 6-8 градуса, можете да държите растението на балкона. През есента и зимата не прекалявайте с поливането: веднъж на всеки 15 дни е достатъчно. Ако въздухът е топъл, вечер напръсквайте с вода листата. Не наторявайте през първите месеци на адаптиране.

През пролетта присадете растението в глинена саксия с диаметър 40-50 см. В нея корените дишат добре, а големият размер им позволява да се развиват оптимално. Изберете смес от градинска почва, плюс една трета торф и пясък. Не забравяйте и дренажа: парченца от глинена саксия, кръгли камъчета. Поставете ги на най-малко 5-6 см от дъното на саксията. Използвайте бамбукова пръчка, която да придържа стеблото и по-големите клони.

Можете да опитате да засадите дръвчето от семки - по 4-5 на 1 см дълбочина в малки саксии, пълни с влажен торф. Направете го на топло, например върху радиатора.

Щом се появят издънки, присадете ги самостоятелно в сандъче. Изчакайте после корените да се разпрострат до дъното на саксията, за да ги присадите отново. Две седмици след присаждането наторете дръвчетата.

• Поливайте цитрусовите дръвчета с хладка вода, тъй като от прекалено студената ще окапят листата.

• Подхранвайте ги само с тор за цитрусови дръвчета в точната доза.

• За да бъдат листата блестящи, почиствайте ги с памучен тампон, напоен в бира.

• Ако листата започнат да капят, а цветовете им, едва появили се, вече падат, вероятно растението е нападнато от червени паяжини. Тогава ще ви е необходим инсектицид срещу паяци. Пръскайте редовно листата с вода, тези паразити не я обичат.

• Проверявайте и за кошенили, които се приютяват под долната част на листата. Ще ги разпознаете лесно, изглеждат като кафеникави образувания.

• През зимата разположете дръвчето си в най-хладната, но и най-светла стая. Това е гаранция за добър цъфтеж.

За да сте сигурни, че ще даде плодове, ето и една хитрост: опрашвайте цветчетата, като ги търкате едно в друго с мека четка. 

 
< Предишна   Следваща >