Съновник
Детски игри
За жената
15 декември 2019
Как да намалим риска от сърдечносъдови болести

Сърцето, което работи без почивка, понякога не издържа на натоварването. Предлагаме ви съветите как да опазим този жизненоважен орган от инциденти.

Скритата опасност

Статистиката показва, че инфарктът и инсултът са сред водещите причини за смъртност у нас. При това в повечето случаи тези сърдечносъдови усложнения са в резултат на атеросклероза. Защо е толкова опасна тази болест? Атеросклерозата поразява съдовете, по кои то кръвта стига до различните органи. 

Постепенно по вътрешните стени на кръвоносните съдове се образуват налепи, т. нар. плаки, които стесняват диаметъра им и затрудняват проходимостта на кръвта. Плаките се формират както от разрастването на съдовите тъкани, така и от мастни отлагания (най-вече от холестерол) и калциране.

Първият сигнал. Атеросклерозата е коварна болест, развива се в продължение на дълго време и често протича без симптоми. Първите сигнали могат да са болки в областта на сърцето при физическо натоварване, които от своя страна подсказват за стенокардия. Понякога обаче атеросклерозата си „мълчи", докато не стане сърдечносъдов инцидент - инфаркт на миокарда, инсулт или даже внезапна смърт.

Независимо от мнението, че риск от развитие на атеросклероза има само при възрастните хора, всъщност болестта се подмладява и засяга все по-често пациенти в разцвета на силите си, далеч от старостта. Поради непредсказуемото протичане на страданието и за да се избегне фаталният изход, е необходимо атеросклерозата да се хване навреме, а най-добре да се профилактира развитието на сърдечносъдовите болести.

Всичко е във вашите ръце

На челно място сред предпазните мерки е да се откажем от обездвижения начин на живот, характерен за съвременния човек. Забравете за дивана пред телевизора, придвижването все с колата, асансьора. Редовните физически дейности с умерено натоварване увеличават продължителността на живота и дори в известна степен компенсират вредата, която нанасят тютюнопушенето и наднорменото тегло на организма.

Потребителската кошница.

Здравословното хранене не е сложно за постигане. За целта е необходимо да изяждате на ден поне 400 г плодове и зеленчуци. Избирайте продукти с полезни съставки, отчитайте и калорийните стойности на храните. Много полезна е целулозата (съставна част от клетъчните стени на растенията), която се намира в хлебните изделия и кашите от едросмлени и пълнозърнести брашна, мюслито. Необходимо е поне веднъж седмично да хапвате риба, която е отличен източник на Омега-3 полиненаситените мастни киселини. За целта избирайте по-тлъсти видове риба като сьомга, скумрия, които са богати на незаменимите мастни киселини. Друг полезен продукт е бялото птиче месо (от пиле, кокошка или пуйка), а сред нежеланите в здравословното меню е червеното месо с изключение на нетлъстото говеждо. Препоръчва се редовната консумация на мляко и извара с ниска масленост. Пържената храна и субпродуктите е желателно да останат извън потребителската кошница с полезни продукти.

Повишените кръвното и холестерола

Хипертонията (високо артериално налягане) е основен рисков фактор за инсулт, инфаркт на миокарда, загуба на зрение и други опасни заболявания. Най-застрашени от развитие на хипертония са хората с наднормено тегло, пушачите, стресираните и обездвижените. Благодарение на съвременната медицина кръвното налягане може да се контролира и да се поддържа в нормални граници, но медикаментите трябва да са предписани от кардиолог (не от съседа, който пие същото лекарство). Важно е да се знае, че с еднократното вземане на хапче няма да се справите с хипертонията дори апаратът да отчете спадане на кръвното. Хроничното заболяване изисква постоянен прием на лекарства, избрани от специалиста за всеки отделен пациент.

Повишеното ниво на холестерола също трябва да бъде взимано под внимание. Борбата с него е всекидневна, както с хипертонията, а нежеланите стойности се откриват при все по-млади хора, както и атеросклерозата. Заблуда е, че за понижаване на холестерола е достатъчно само да променим менюто си - с храната постъпват едва 10% от него, останалите 90% са с ендогенен произход (произвеждат се от организма) и се синтезират в черния дроб. Необходим е прием на лекарства от групата на статините, но те трябва да бъдат предписани от специалист и взимани под контрол. Лекарят решава кой медикамент е подходящ и какви стойности на холестерола трябва да се постигнат, като преценява според резултатите от биохимичния анализ и кръвното налягане на пациента. С помощта на съвременните медицински изследвания може да се определи степента на риска от възникване на сърдечносъдови заболявания за всеки човек в близките 10 години и съответно да се назначи индивидуална терапия. 

 
Следваща >