Съновник
Детски игри
За жената arrow За кожата arrow Проблеми arrow Червени петна по лицето
23 май 2018
Червени петна по лицето
За кожата - Проблеми на кожата

Едни от най-неприятните козметични дефекти  при жените са червените петна по лицето. С напредване на възрастта, преди и през време на критическата възраст, а понякога и по-късно те се появяват главно при хора, които от младини боледуват от себорея. Ако при девойките младежките пъпки са най-че­сто на тази основа, към 35—40-годишна възраст и по-късно се появяват червени петна, съставени от разширени кожни капи­лярни съдове, групирани на места в малки червени възелчета, ко­ито нагнояват. Тези червени петна имат леко сивкав оттенък и са известни под името розацея или акне розацея (акне при възрастните жени). Това заболяване няма нищо общо с мла­дежкото акне.

Розацеята по-често засяга жените. Засягат се и лицата, кои­то постоянно са изложени на атмосферни влияния (вятър, дъжд, слънце, студ и пр.). Всяко въздействие на топлина (напр. в кухнята) може да доведе до трайно зачервяване на кожата на лицето, до розацея. Образуваните мрежовидни червени пет­на по бедрата и по колената на някои жени, които излагат те­зи части на нагряване край огнището, край печки, също са не­приятен козметичен дефект, но нямат нищо общо с розацея­та. Те са израз на слабост на най-малките артерийки и се нуждаят от наблюдението на дерматолог.

 Розацейните петна се появяват и при жени, които имат сму­щения в яйчниковата дейност, изразени с нередовна менструа­ция. Много по-често розацеята се явява у хора, които преяж­дат, употребяват спирни напитки, тютюн и пикантни храни — кисели, солени и люти. Зачервяването на лицето се засилва особено, ако е смутено храносмилането (гастрит, колит, за­пек и др.). Необходимо е при розацея да се търси хронично гнойно огнище (възпаление на.сливиците, зъбни грануломи, си-нуити и др.).

В началото на заболяването, обикновено при жени с маз­на кожа, се появяват краткотрайни зачервявания по носа и бузите, след преяждане, след приемане на горещи напитки (кафе, чай, какао), след приемане на пикантни храни (люти, кисели, солени), на алкохол или газирани напитки. Кожата на лицето е особено чувствителна при излагане на студено или на горещо. Необходимо е жените, които са склонни към раз­виване на розацея по лицето, да бъдат много внимателни при полагането' на хигиенни и козметични грижи за лицето. Преди излизане на улицата те трябва да намазват лицето си с предпазен крем. Миенето със сапун и вода трябва да се избягва. Забраняват се всякакви горещи процедури, ка­то парна баня, парафинова маска, масаж на лицето.

За предпазване от това заболяване жените не трябва да се излагат прекалено на студ, вятър, слънце, топлина. Освен това трябва да се спазва хигиенен режим на хранене: храната да се сдъвква, да се избягват запържените храни, да не се приема нито студена, нито много гореща храна, да се избягват пикант­ните храни, алкохолът и горещите напитки (чай, кафе, какао), да не се пуши. Препоръчва се зеленчуково-плодова, витами­нозна храна. Нужно е да се избягва преумората и да се во­ди умерен и спокоен живот. Заболяванията на стомаха и чер­вата и всички гнойни огнища в организма трябва да се леку­ват своевременно. Необходимо е да се обърне внимание и на функцията на яйчниците.

Лечението е външно и вътрешно. Външно най-добре дей­ствуват мазилки с хексахлорофен и ихтиол, а вътрешно се прие­мат малки дози антибиотици, но по-продължително време. Фи­зиотерапевтичните процедури (изгаряне със сняг от въглеро­ден двуокис, с течен азот и др.) трябва да се прилагат внима­телно от опитен персонал. Назначават се и витамини. Кожа­та може да се почиства с камфоров лосион с 15% алкохолно съдържание. Кортикостероидните препарати са противопоказ­ни.

 
< Предишна   Следваща >