Детски игри
За жената arrow За косата arrow Миене на косата
24 април 2014
Миене на косата
За косата - За косата

Миенето на косата, що се отнася до често­тата му, е дискусионен въпрос в козметиката. Някои автори са за по-рядкото, други — за по-честото миене.

Напоследък се намеси и нов смущаващ фактор — свръхмиещите д е т е р -г е н т и или т е н с и д и, които влизат в със­тава на сапуни и шампоани като активно мие­щи химични субстанции. Те почистват много добре, но прекомерно обезмазняват, а поня­кога и „химически травматизират" слабите и нежни коси. Обезмазняването при детергентните шампоани и сапуни достига до 70%. След измиването с тях косата става пухкава, мека, свръхчиста. Това й състояние я прави уязви­ма към околната среда и собствените й маст­ни жлези. Тя поема повече прах и нечистотии и повече секрет от жлезите, поради което замърсяването й става по-бързо. Това налага често миене.

Ако косата се мие с недетергентен сапун или шампоан, измиването й не е та­ка пълно и тя не става бухнала и пухкава, но се замърсява по-бавно и се налага по-рядко да се мие.

Миенето с детергентни шампоани, какви­то са почти всички в последно време, налага много продължително изплакване на косата след това. На пазара се предлагат безброй имена шампоани, които се различават само по добавената активна съставка. Най-често тя е: билки, витамини, сяра, яйчен жълтък, лецитин, холестерин, хормони, биопродукти, лека­рствени съставки и пр. Малко наивно е да се приеме, че за времето, което престояват върху главата, тези съставки могат да окажат определено активно въздействие. Още по-мал­ко може да се говори за лечебни шампоани.

 
Важното е шампоанът да не уврежда структу­рата на косъма и да не променя трайно рН-фактора на кожата. Доказано е, че след всяко миене „киселинната мантия" се възстановява за 20—30 минути. При миене на нормална и суха коса, ако тя не е много замърсена, шампоан тряб­ва да се поставя само веднъж. Той се разтрива между дланите и после се разна­ся равномерно върху кожата. Масажира се с пръс­ти, докато стане на пяна, изчаква се 2 минути и после пак се масира. Мазните коси се мият непременно с два шампоана. Изплакването става, като косата се мие с чиста вода най-мал­ко 3 минути. Много мазната коса се мие с гореща вода, мазната и нормалната — с топла вода, а сухата и нежна коса — с хладка вода. Нормалната коса се мие един път седмично, много мазната — веднъж на 3—4 дни, а сухата и изтощена коса може да се мие веднъж на 7—9 дни.

Добре е последната вода, с която се изплаква косата, да съдържа оцет или лимо­нов сок — по 1 чаена лъжичка на канче вода (дозата е индивидуална и може да се променя в повече или в по-малко). Това премахва варовитите остатъци по косата и се възстановява по-пълно киселата реакция на кожата. В резултат косата става мека, лъскава, защите­на и готова за ондулация. Още по-добри за целта са билковите оцети. Те се приготвят, ка­то се вземе една шепа билки (лайка, мента, ли­па, коприва, роза, репей, слез, маточина, брезо­ви и върбови листа) и се постави в половин ли­тър плодов или винен оцет в тъмно шише или добре затворен съд. Сместа се оставя да прес­тои на слънце 15 дни, след което се прецежда и билките се изстискват. За поливане на глава­та след миене така полученият оцет се разреж­да с вода в отношение 1:5. Неразреден, този билков оцет може да служи за фрикция при мазни коси.

В някои френски салони след шампоана косата се мие дълго с гореща вода и накрая изведнъж се полива със съвсем студена вода, след което се оплаква със студена оцетна во­да.

Сушенето на косата трябва да става с уме­рено топъл въздух. При горещо сушене сухата коса става още по-суха, а мазната впоследст­вие се омазнява още повече.

Коментари
Търсене
iva   |14-09-2008 23:15:24
abe xora kvi sa teq gluposti che:nopmalnata kosa se mie 1 sedmicno.svoqta sashto
opredelqm za takava,no se mie na 2 max 3 dni
Емил  - аз съм пор и не се къпя въобще :)   |14-09-2008 23:22:50
аз съм пор и не се къпя въобще
Гост   |14-09-2008 23:26:48
мисля че, нормалната, здрава коса се мие един път седмично. толкова често мия на
дъщеря ми - тя е на седем и има разкошна коса ще кача нейна снимка. моята я
мия поне два, а понякога и три пъти. но какво да правя - гел, пяна ... и какви
ли не още боклуци й слагам
Гост   |09-10-2008 17:06:05
mnogo mi e 4ydno na 4etvartia den pri mazna kato moiata kosa olio ili zextin 6te
vadia?prez den i tova e!!!!ina4e nestava!
Здрава коса   |09-10-2008 20:05:00
Тук май става въпрос за "нормална, здрава коса". Аз също мисля, че
честото миене води до по-бързо изтощаване. Ако имаш мазна коса - това е проблем.
Миенето решава въпроса, но повърхностно, а не в дълбочина. Посъветвай се със
специалист, най-добре дерматолог.
Ани   |15-11-2008 13:57:21
Как може дори да става въпрос за миене на коса веднъж два пъти седмично,нито сме
деца (за които това е препоръчително) нито живеем в миналия век. За хубава и
чиста коса мисля че миенето през ден е най-полезно, при правилните продукти за
поддържане на коса ( за всеки индивидуално) ефектът ще е положителен!!!
Габриила  - az   |31-12-2008 19:48:46
Направо правилното миене на коса е всеки ден и това е.Аз я мие всеки ден и мисля
,че е добре.
az   |04-01-2009 18:57:42
miq si kosata 2 p1ti v sedmicata i smqtam 4e e nap1lno dostat14no.a istinski
normalnata ili syxata kosa se mie 1 p1t sedmi4no no pri yslovie 4e ne q macoti6
s p1ni lakove i taka natat1k
Гост  - красива коса   |19-02-2009 09:10:12
косата ми цъфти постоянно и е много суха. мия я два пъти седмично и понякога я
суша със сушоар. веднъж месечно й правя маска. защо е така?
Гост   |25-02-2009 11:53:54
това с оцеда малко ми намирисва, някои пробвал ли го е
лили   |11-05-2009 13:16:30
някои може ли да обясни какво точно значи детергентен шамноан? те май всички се
произвеждат с детергенти
Само регистрираните могат да коментират!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Предишна   Следваща >