Съновник
Детски игри
За жената arrow За секса arrow Може ли да живеем без секс?
19 ноември 2019
Може ли да живеем без секс?
Отказът от физическата любов – винаги ли води до неврози? Мъжете и жените, доброволно прекатявайки сексуалните си контакти ще споделят с нас своя опит.

Те са от тридесет до четиридесет годишни. Те са спокойни, независими, привлекателни и успели. Но секса тях вече не ги занимава – в сегашният им живот за него просто няма място. Как може да се живее без физическа любов в общество, където цари диктат на наслажденията? Може ли човек да се въздържа и пак да остане цяла, хармонична личност?

Хората, изключващи секса от списъка на своите жизнени приоритети, правят този избор по различни причини. «Трябва надълго и нашироко да убеждавам всички в своята нормалност - казва 35-годишната Ана, която вече 8 години живее без секс – на околните им е по-лесно да ме подозират в какви ли не грехове, отколкото да приемат истината, такава каквато е.»

Усещане за пустота

И наистина ли е възможно това – живот без секс? Фройд казва, че това е напълно невъзможно. Основателя на психоанализата бил убеден, че сексуалното влечение – това е проявление на вродена психологическа енергия (либидо) и то стои в основата на всичко. Тя управлява нашето поведение – кара ни да изпитваме възбуда, за която е необходимо успокоение. Когато това напрежение спадне, ние изпитваме покой и наслаждение. Ако тази потребност по няккави причини не бъде удовлетворена, възниква физически и психически дискомфорт, ние чустваме тревога и безисходност. Борбата със собствената чуствителност е изморителна: за да обуздае своите сексуални импулси, човек отделя много жизнена енергия.

След тежък развод, 39-годишният Николай вече пет години практикува пълно въздържание. Той казва с усмивка: «Това не е толкова борба, колкото настойчива мисъл – аз изпускам нещо, без което моят мъжки живот е непълен.» Случаят с 32-годишната Светла е съвсем различен – тя е преживяла насилие в юношеството си, след което напълно се е отказала от секса.

Тези, които са преживели една или друга травма в сексуалната сфера и по тази причина се въздържат, психолозите наричат «разочаровани от секса». Те повече не искат да страдат. Те могат да накарат тялото да мълчи, защото то помни преживения ужас. И този ужас взима връх над потребността от удоволствие.

Да разбера себе си

Някои хора избират въздържанието сами: времето, през което тялото мълчи им помага да вникнат в себе си, да се разберат, да възстановят жизнените си сили. И винаг това е съпроводено с работа над себе си.

От секса често доброволно се отказват хора, при които някакви жизнени обстоятелства са им попречили да намерят подходящ партньор, а временните не ги устройват. Често ние самите си поставяме прекалено високи изисквания към бъдещия партньор, а идеални хора няма. В този случай търсенето на «принца» отнема много време, понякога дори години.
Неосъзната забрана

39-годишния Владислав живее с майка си, прекарва с нея почти цялото си свободно време. «В моя живот отдавна не е имало секс, но изглежда аз не страдам заради това – може би така съм устроен». 28-годишната Алена, както и Владислав бърза след работа за в къщи. «Понакога, когато харесам даден мъж и го запозная с майка си, след разговора с него, тя открива толкова много негативни черти в неговия характер, че аз се отказвам да излизам повече.»

Те, отказвайки се от секс, могат да считат това решение не за свое, а на техните майки. Обикновено майката не желае да дели вниманието на сина или дъшеря си с когото и да е било. Ако властна майка контролира живота на порасналото си вече дете, тя винаги ще се отнася неодобрително към избора му на партньор. В отговор тези хора ще си изградят защитет механизъм към сексуалната възбуда.

На мъжете им е трудно

Прието е да се счита, че мъжете повече  от жените мислят за секс и зависят от своите сексуални желания. Разказвайки за отношенията между двойките, по правило те акцентират на хормоналния характер и силата на чуствата. На жените като ли им е по-лесно да живеят без секс, отколкото на мъжете, защото разполагат с по-богата палитра от изразяване на своите чувства. За мъжете, сексът е начин да покажат своята нежност и любов. Още в деството мъжът е възпитаван по един начин, жената – по друг. Обществото леко приема факта и го счита за нормално, мъжете да сменят често своята сексуална партньорка, докато ако една жена прави същото – това я поставя в друга графа. Но и между мъжете не са малко тези, които живеят без секс.

42-годишния Андрей има собствен бизнес. Последните шест години той живее без секс. «Има моменти, когато изпитвам сексуално желание. Тогава прибягвам до маструбация. Дълго време правих любов така, както е прието. Аз зная – секса не е самоцел. Важното е да знам какво искам от живота и как да гопостигна.»

Доброволен обет на безбрачие

Основен въпрос при монахините е дали имат силата да превъзмогнат въздържанието без болка, без сълзи, без телестни проблеми? При избора на въздържание винаги влияние оказват неосъзнати мотиви. С времето човек сам се променя.

В съгласие с природата

«Веднъж участвах във интернет -форум на тема: Колко пъти правите секс седмично? – разказва 30-годишната Мария - Почти всички отговаряха – два, три, метири...Аз казах истината – ние с мъжа ми правим секс 2-3 пъти в месеца и сме доволни. На общия фон моят отговор изглеждаше странно»

Сексуалността, това е удоволствие, което ние получаваме от собственото си тяло или от контакта с тялото на друг човек. То може да бъде хетеросексуално, хомосексуално, самозадоволяване, но то ни е необходимо. На нашето сексуално влечение отражение оказват възрастта, общото състояние на организма, особености на половата система. Някои от нас се възбуждат често, а при други – потребността от секс е по-малка. Когато двамата партньори са близки и за всеки от тях е важно да достави удоволстие на другия, тогава те ще съумеят да намерят начин да изградят свои ритъм, съобразен с техните потребности.

Не позволявайте на тялото да изстине

Да правите любов не етакава жизнена необходимост, както например дишането, храненето, но именно сексуалността ни помага да живеем пълноценно. Затова е важно да съхраним целостта на собственото си «аз», в което тялото заема подобаващо място. Ако се въздържате дълго време от секс, то тялото заспива. «В началото аз маструбирах – разказва 41-годишната Ваня – но с течение на времето и това ми желание угасна.»

Колкото повече продължава въздържанието, толкова повече време е необходимо «да влезем в строя».  В интимния живот има няколко биологични смисъла – продължението на рода, получаването на удоволствие, физиологическа необходимост от правилното функциониране на организма. Ако нямаме партньор и религиозните разбирания не ни го позволяват, няма нищо лошо в това да се заниваме с маструбация, за да свалим напрежението. Занимавайки се със себе си, ние си доставяме малки плътски удоволствия, до времето, когато имаме възможност и ли желание да правим секс.

Един от най-важните фактори при възстановяване на сексуалния живот е желанието ни да го направим. 39-годишната Мариана се е запознала със съпруга си след шест годишно въздържание. «Аз очаквах този момент със страх, но тялото ми само намериправилните движения, които мислех, че съм забравила. Моето желание за любов прогони страха.»

Да определим кое е най-важното

Немалко двойки живеят заедно, но нямат сексуални контакти. За тях е по-важна сигурността, надежността, която не се изразява във физическа близост, а в ласкави докосвания.

 

 

 
< Предишна   Следваща >