Съновник
Детски игри
23 май 2018
Бяла бреза
Здраве - Билки

Билка – кората, листата и пъпките. Пъпките се берат през пролетта от по-стари дървета преди разпукването им. Те се отрязват с клончетата и се сушат на сянка. Изсушените пъпки при стриване имат приятна миризма и стипчив вкус. Листата се берат през пролетта преди и по време на цъфтежа (май – юни). Изсушените листа отгоре са тъмнозелени, без миризма и с нагарчащ вкус. Корите се берат в ранна пролет, изсушената кора отвън е бяла, а отвътре сивочервеникава, без миризма, с горчив вкус.

 

Действие и приложение – отварата от листа и пъпки повишават диурезата при отоци от сърдечен и бъбречен произход. Лечението се провежда под лекарски контрол, тъй като отварата от брезови пъпки дразни силно бъбреците. В необходимата концентрация тя разтваря камъните в бъбреците и пикочния мехур. При лечение на ревматизъм могат да се правят компреси със запарка от листа или със смачкани пресни листа. Премахва спазмите на гладката мускулатура на стомаха и червата. Запарката от пъпки, брезовия сок и катранът се използват за лечение на остри и хронични форми на екземи, при лечение на трудно заздравяващи рани, ерозии на кожата с гнойни огнища, лишеи, косопад.

 

Начин на приложение – прилага се под формата на запарка. Една супена лъжица брезови листа (или брезови пъпки) се заливат с 400 мл кипяща вода. Оставят се да киснат в продължение на 20 мин. Извлекът се изпива на 3 пъти по 100 мл преди ядене. 
< Предишна   Следваща >